Strona główna > Lifestyle > Jak zrobić kruche ciasto?

Kruche ciasto to absolutna klasyka w polskiej kuchni. Już samo w sobie smakuje wyśmienicie, a gdy tylko uzupełni się je odpowiednimi dodatkami, można wydobyć z niego jeszcze lepszy aromat, konsystencję i oczywiście smak, który jest najważniejszy. Przepisy na ciasta kruche występują dosłownie we wszystkich książkach kucharskich. Każdy z nich jest tak samo prosty i bazuje na podobnych składnikach, więc tak naprawdę nie ma większego znaczenia, z którego się skorzysta.

Najpierw, przed zabraniem się do pracy, warto przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki. A będą to: mąka (najlepiej pszenna), cukier, sól, prawdziwe masło i woda. Składniki należy umieszczać po kolei w większej misce. Na początku można wsypać do niej wszystkie suche artykuły, czyli ok. półtorej szklanki mąki pszennej, niecałe pół łyżeczki soli i jedną większą łyżeczkę cukru - wszystko trzeba ze sobą dokładnie wymieszać. Ciasto można powoli ugniatać palcami lub skorzystać z pomocy specjalnego rozdrabniacza. Gdy suche składniki odpowiednio się ze sobą połączą, należy dodać do nich ok. 115 g masła, które powinno być w temperaturze pokojowej, aby dało się je rozdrobnić lub pokroić na mniejsze kawałki. Masło można też delikatnie posiekać, aby szybciej połączyć je z resztą produktów. Dopiero gdy masa osiągnie w miarę gładką strukturę, należy przejść do dodawania wody. A ile jej dać, aby ciasto wyszło idealnie kruche?

Taki standardowy przepis na ciasto kruche uwzględnia dodanie zaledwie czterech lub maksymalnie pięciu łyżek wody. Co ważne - woda koniecznie musi być zimna. Nie należy jej podgrzewać, ani też przetrzymywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej więc już na kilka godzin przed zabraniem się za przygotowywanie ciasta włożyć naczynie z wodą do lodówki, aby płyn zdążył się schłodzić i uzyskał niższą temperaturę. Wodę należy dodawać stopniowo. Trzeba cały czas patrzeć na to, jak wygląda ciasto i jaką osiąga ono konsystencję. Zazwyczaj bowiem cztery łyżki wody powinny wystarczyć, ale jeśli okaże się, że dodało się za dużo mąki czy innych składników, być może konieczna okaże się jeszcze jedna dodatkowa łyżka płynu. Z tak wyrobionego ciasta na sam koniec należy uformować większą kulkę i potem ją spłaszczyć. Zaleca się również, by masę owinąć zwykłą folią spożywczą i przetrzymać ją później przez chociażby pół godziny w lodówce. Dopiero potem można przejść do jej wałkowania i przygotowywania konkretnych deserów.

Niektórzy tak bardzo upodobali sobie ciasta kruche, że potrafią jeść je zupełnie same. Przygotowanie z nich prostego deseru nie jest jednak trudną sztuką. Czasami już sam dodatek zwykłego waniliowego kremu i odrobiny świeżych owoców potrafi zrobić ogromną różnicę, dlatego warto pokombinować z dodatkami. Ciasto kruche można również jeść na słono. W takim wydaniu zyskuje ono zupełnie inny smak.

Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz